DELA crematorium Maaslanden – Nieuwkuijk / Vlijmen

Nog geen twee kilometer buiten Vlijmen ligt crematorium Maaslanden. Het crematorium in Nieuwkuijk is een van de grote locaties van uitvaartconcern Coöperatie DELA. De eerste crematie in crematorium Maaslanden vond plaats in december 1986, een aantal maanden voordat de DELA-vestiging in maart 1987 officieel de deuren opende. Sindsdien is het crematorium bij Vlijmen uitgegroeid tot een van de vaakst gebruikte locaties van de coöperatie, die wordt gekenmerkt door het ontbreken van een winstoogmerk.

Groei en transformatie

DELA, dat staat voor Draagt Elkanders Lasten, vindt zijn oorsprong in Eindhoven, waar het op 11 maart 1937 werd opgericht. Met ongeveer 4 miljoen verzekerden, jaarlijks meer dan 43 duizend uitvaarten, ruim 32 duizend crematies en bijna 150 vestigingen in Nederland en België mag DELA zich marktleider in de Benelux noemen. Van dat aantal crematies verzorgt crematorium Maaslanden er ongeveer 1.800 per jaar. Dat betekent dat de medewerkers van crematorium Maaslanden maandelijks gemiddeld meer dan 150 crematies in Nieuwkuijk verzorgen.

Door de jaren heen heeft het crematorium meermaals een transformatie ondergaan om overledenen uit de regio Vlijmen en de wijdere omgeving een waardig, eigentijds afscheid te bieden. Zo noemde dagblad Trouw crematorium Maaslanden na de renovatie in 2008 “het paradepaardje van uitvaartgigant DELA”. Ook meer dan 10 jaar later is het crematorium bij Vlijmen nog steeds van alle gemakken voorzien, zoals afspeel- en opnameapparatuur voor beeld en geluid.

In december 2018 heeft het interieur van Maaslanden opnieuw een opfrisbeurt gekregen. In de aula’s van het crematorium komt nu ook het groen, dat het landschap rond Nieuwkuijk en Vlijmen kenmerkt, veelvuldig terug. Crematorium Maaslanden beschikt over een klein en een grote aula, waarin groepen bestaande uit maximaal 42 personen en maximaal 460 personen afscheid kunnen nemen van overledenen.

Financiering goede doelen

Uit de crematies die in de omgeving van Vlijmen plaatsvinden komt overigens indirect nog iets moois voort. Opbrengsten uit de recycling van edelmetalen en andere hoogwaardige materialen die na een crematie overblijven, worden verzameld in het Dr. C.J. Vaillant Fonds. In dit Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria, vernoemd naar de eerste persoon die in Nederland is gecremeerd, brengen de aangesloten crematoria ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar bij elkaar voor de financiering van vele goede doelen en liefdadigheidsinitiatieven. DELA crematorium Maaslanden maakt deze bijdragen mede mogelijk.

Adres en route naar Nieuwkuijk / Vlijmen

Het adres van crematorium Maaslanden is Abt van Engelenlaan 1 te Nieuwkuijk. Bezoekers bereiken het crematorium door de A59 te volgen tot aan afslag Nieuwkuijk, tussen Vlijmen en Heusden in. Een autorit naar het crematorium duurt vanuit Vlijmen nog geen tien minuten. DELA crematorium Maaslanden voorziet bezoekers van ruime parkeergelegenheid op eigen terrein en het terrein is goed toegankelijk voor mindervaliden.